Wat te doen na het overlijden van een alleenstaande?

Wat te doen na het overlijden van een alleenstaande?

Als een alleenstaande komt te overlijden, dan moet er het een en ander geregeld worden. Vaak meer dan wanneer de overledene een partner had. De administratie na het overlijden wordt meestal gedaan door de executeur testamentair: de persoon die ervoor zorgt dat het nalatenschap van de overledene goed wordt afgehandeld. Dit is vaak een familielid die bij leven van de overledene al benoemd is. Wanneer er nog geen executeur testamentair is benoemd als een persoon overlijdt, dan moet deze persoon alsnog aangewezen worden.

Wat te doen na het overlijden van een alleenstaande: een opsomming

Wat te doen na het overlijden van een alleenstaande? Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt en die helemaal niet vreemd is. Er komt immers een hoop op de nabestaanden – en bij de administratie vooral op de executeur testamentair – af. De volgende stappen moeten in ieder geval worden genomen:

  1. Er moet eerst worden nagegaan of er een testament is. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Je kunt via het Centraal Testamentenregister online opzoeken of iemand een testament heeft of schriftelijk contact opnemen met het register.
  2. In het testament kun je vaak terugvinden wie de erfgenamen van de overledene zijn. Is er geen testament? Dan geldt het wettelijk erfrecht.
  3. In aansluiting op de vorige punten: er moet onderzocht worden of er een verklaring van erfrecht nodig is. Daarin staat wie officieel de erfgenamen zijn en wie gemachtigd is om namens de erfgenamen te handelen. Deze verklaring wordt, nadat iemand overleden is, opgemaakt door de notaris.
  4. De bankzaken moeten geregeld worden. Welke rekeningen moeten bijvoorbeeld wel of niet geblokkeerd worden?
  5. Er moeten diverse instanties in kennis gesteld worden van het overlijden. Denk onder andere aan de werkgever of de uitkeringsinstantie.
  6. Er moeten diverse zaken worden opgezegd en afgehandeld. Belangrijke zaken zijn onder andere de elektra, het gas, het internet, het telefoonabonnement, leningen, de hypotheek, verzekeringen, het kentekenbewijs van de auto, lidmaatschappen en een parkeervergunning.
  7. De woning moet worden verkocht of verhuurd. Je moet daarbij rekening houden met allerlei bijkomende zaken. Wanneer moet de woning bijvoorbeeld leeg komen te staan?
  8. De waarde van het nalatenschap moet bepaald worden. Dat is de waarde van alle bezittingen min alle schulden op moment van overlijden. Onder bezittingen kun je onder andere een koophuis, bankrekeningen, beleggingen en inboedel rekenen.
  9. De huisraad, oftewel de inboedel, moet verdeeld of verkocht worden.
  10. Er moeten diverse belastingaangiftes worden gedaan, zoals aangifte over de inkomstenbelasting voor het jaar van overlijden en aangifte van erfbelasting.

De Nabestaandendesk

Bij Hommage Uitvaarten begrijpen we maar al te goed dat er een hoop op nabestaanden afkomt na het overlijden van een dierbare. Niet alleen op emotioneel, maar ook op organisatorisch vlak. Om beter zicht én grip te krijgen op wat je moet doen na het overlijden van een dierbare, of het nu om een alleenstaande of een familielid met partner gaat, kun je gebruikmaken van de Nabestaandendesk. Dat is een online dossier dat nabestaanden helpt met de administratieve afhandeling van een overlijden. Je vindt er precies in terug wat je allemaal moet regelen. Ook stuurt het dossier handige herinneringen uit wanneer het weer tijd is om een taak op te pakken. Veel nabestaanden die de Nabestaandendesk al eerder gebruikten, vinden het een heel fijn systeem dat ze veel rust brengt. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Inspiratie en informatie, lees snel verder

Neem gerust even de tijd om stil te staan na het overlijden van jouw dierbare, er is geen haast. Als je nog even wil wachten, omdat je bijvoorbeeld eerst de familie wil inlichten is dat geen enkel probleem. Wanneer je zo ver bent is het eerste wat je doet het bellen van een dienstdoende dokter om het overlijden te melden. Tot die tijd mogen wij namelijk nog niets doen. Zodra de dokter geweest is, komen wij zo snel als mogelijk jullie kant op om jullie te helpen.

De kosten voor een uitvaart kunnen erg uiteenlopen. Dat ligt aan de keuzes die door jou worden gemaakt bij de organisatie van de uitvaart. De gemiddelde kosten van een uitvaart liggen tussen de € 7.500,- en de € 9.000,-. Maar elke familie heeft andere wensen. Dat betekent dat we op jullie verzoek het afscheid soberder, of juist heel groots kunnen organiseren. Alles is afhankelijk van jullie wensen en daardoor kunnen de kosten dus variëren. We zijn transparant over alle te verwachten kosten en maken zo snel mogelijk de begroting op zodat je weet waar je aan toe bent. Je mag maatwerk van ons verwachten en we zullen álles in het werk stellen om daaraan tegemoet te komen. Voorbeeld offertes vind je op onze tarievenpagina. 

Naast het regelen van een uitvaart, waar wij je graag bij helpen, zijn er best nog wel een aantal andere zaken waaraan gedacht dient te worden. Er zijn instanties om in te lichten zoals de werkgever, de bank, de woningbouwvereniging of de hypotheekverstrekker. Maar ook zal er een grafsteen of een asbestemming uitgekozen moeten gaan worden. Er komt nog veel op je af waar je op dat moment misschien nog niet meteen bij stil zal staan. Om je daarbij te helpen, ontvang je van ons in de eerste week alvast het boekje ‘Zorgen erna’. We hebben ook een ‘nabestaandendesk’ opgezet. Indien gewenst kunnen we je inschrijven voor deze online omgeving die helpt met de administratieve afhandeling van het overlijden. De nabestaandendesk heeft als doel meer rust te creëren voor de nabestaanden in de fase ná de uitvaart. 

Het is zeker mogelijk om een uitvaart te regelen zonder verzekering. Wij geloven dat iedereen een waardig afscheid verdient, ongeacht of er een verzekering is afgesloten. Wij staan voor je klaar om samen te kijken naar de mogelijkheden, passend bij jouw wensen en budget.

De dood is een onderwerp waar velen liever niet over nadenken, laat staan over praten. Toch is het belangrijk om juist bij leven het gesprek hierover aan te gaan. Het vastleggen van jouw uitvaartwensen is een waardevol cadeau voor je nabestaanden. Je kunt hiervoor gebruik maken van ons gratis te downloaden wensenboekje. Daarmee hoeven jouw nabestaanden zich geen zorgen te maken of ze de juiste keuzes maken, omdat jij van tevoren duidelijk hebt gemaakt hoe je jouw eigen afscheid voor ogen ziet. Heel graag helpen wij je daarbij en komen vrijblijvend bij je langs om kennis te maken. Een dergelijk gesprek is verhelderend en vaak zelfs gezellig. We houden het luchtig ook al vind je het misschien een beladen onderwerp. Wat jij en jouw dierbaren willen is voor ons altijd het uitgangspunt. Er is zoveel mogelijk. 

De juiste keuze maken is heel persoonlijk en kan afhangen van overtuigingen, tradities, praktische overwegingen of wensen van de overledene. Het is een belangrijke beslissing die invloed heeft op hoe het afscheid wordt beleefd en herinnerd. Begraven biedt een tastbare plek om te herdenken en voelt soms als een terugkeer naar de natuur. Cremeren geeft meer mogelijkheden in de bestemming van de as, die tegenwoordig op heel veel manieren in iets moois verwerkt kan worden. Resomeren is een toekomstige en nieuwe duurzame manier waarbij het lichaam op een milieuvriendelijke manier wordt afgebroken. 

Het basistarief is afhankelijk van jullie wensen en de grootte van een uitvaart. Hiervoor staan wij alle dagen voor jullie ter beschikking, 24 uur per dag.

We nemen je zoveel mogelijk zorgen uit handen door bijvoorbeeld het regelen van wettelijke formaliteiten, het uitvoeren van controles bij een thuisopbaring en het ondersteunen bij het ontwerpen van een mooie rouwkaart. We coördineren álle besproken zaken rondom de uitvaart, we bezoeken of contacteren de gekozen locaties en indien nodig, handelen we ook verzekeringsuitkeringen af. We zorgen voor een onvergetelijk afscheid, dat is ons hoogste doel. Uiteraard zorgen we op de dag van de uitvaart voor een onvergetelijk afscheid. Dit kunnen wij omdat we ervoor gezorgd hebben jullie en de wensen van jullie dierbare goed te leren kennen. Indien gewenst maken we zonder extra kosten foto’s tijdens het afscheid, zodat je later een waardevolle herinnering hebt. En ná het afscheid komen we graag nog eens bij je langs voor een nagesprek. 

Weet dat je altijd een vrije keuze hebt, Wat voor uitvaartverzekering je ook hebt, wij kunnen áltijd het afscheid voor je verzorgen, wij zijn niet gebonden aan een uitvaartverzekeraar. De verzekeraar kan je erop wijzen dat je dan duurder uit bent, maar dat is zeker niet altijd zo. Onze uitvaarten worden helemaal afgestemd op jouw wensen en kunnen zelfs goedkoper zijn. Wij zijn niet gebonden aan vaste locaties of producten, bij ons heb je volledige keuzevrijheid. Daardoor is elk afscheid uniek en een waar eerbetoon. En om je nog verder te ontzorgen zoeken wij voor je uit wat de voorwaarden zijn en welk bedrag er uitgekeerd gaat worden. Waar mogelijk zullen we het uit te keren bedrag in mindering brengen op onze uiteindelijke factuur en hoef je dus niet eerst een bedrag voor te schieten wat de verzekeraar pas veel later gaat uitbetalen. 

Jouw laatste wensenboekje

Ga zelf aan de slag met jouw laatste wensen. 

Elke uitvaart is uniek.

Vraag hieronder vrijblijvend een prijs op maat aan. Indien gewenst nemen we deze graag persoonlijk met je door.