27 reacties geplaatst voor Cootje Kramer – Vreugdenhil

 1. Herma Ferdinandusse schreef:

  Beste Marc en Martien,

  Zie nu pas dat jullie moeder is overleden. Mijn zeer oprechte deelneming.
  Herma Ferdinandusse,
  Mierko

 2. Renée en Kees van Uijen schreef:

  Beste Mark en Martien,
  We zullen Cootje missen! Meer dan 33 jaar was ze onze altijd vrolijke overbuurvrouw. Ook de laatste jaren konden haar ogen nog twinkelen als er grapjes werden gemaakt. Cootje en Piet waren heel hartelijke straatgenoten. We hielpen elkaar waar dat kon. Bijvoorbeeld met de verzorging van de katten als er met vakantie werd gegaan. Of wat meer als dat nodig was. We zullen altijd met veel plezier aan haar terugdenken.
  Renée en ik wensen jullie veel sterkte met het verlies van jullie lieve moeder, zo kort na het afscheid van jullie vader.
  Kees en Renée van Uijen

 3. Elizabeth Wijnmaalen schreef:

  Beste Mark en Martien,
  Gecondoleerd met het overlijden van jullie moeder. Wij denken aan jullie tijdens deze moeilijke periode. Voor ons was ze altijd tante Co, die altijd voor veel plezier zorgde tijdens de vakanties die wij als kinderen doorbrachten in Frankrijk. Een sprankelend en pienter mens. Samen met jullie vader hadden ze een hechte en speciale vriendschap met onze ouders. Samen waren zij ons ook heel dierbaar. May they rest in peace together. Nogmaals veel sterkte en een hartelijke groet. Elizabeth wijnmaalen

 4. Dik en Joortje Heuff-Bakker schreef:

  Beste Mark en Martien,
  Mede namens mijn vrouw condoleer ik jullie met het overlijden van jullie moeder. Jullie zullen met veel warme en dankbare gevoelens kunnen terugdenken aan haar leven en wat zij voor jullie heeft betekend. Samen met je vader vormden zij een geweldig koppel. Zorg voor het gezin, zorg voor elkaar, of zoals vader Piet het niet lang geleden nog verwoordde: “Een groot deel van ons huwelijk zorgde Cootje voor mij, nu zorg ik voor haar”. Hun beider einde op hoge leeftijd. Veel herinneringen die blijvend zijn.
  Ook Joortje en ik bewaren bijzonder goede herinneringen aan de vele jaren van vriendschap met Cootje en Piet. Familiebijeenkomsten die wij mochten meemaken en prachtige reizen naar Marokko, Egypte en Turkije die wij met zijn vieren beleefden. Onvergetelijk!
  Jullie sterkte deze emotionele tijd en een hartelijke groet,

  Dik en Joortje Heuff
  Waalre

  familie gebeurtenissen die wij mochten meemaken en niet in de laatste plaats de prachtige vakanties met zijn naar Marokko, Egypte en Turkije

 5. Helmy Pennarts schreef:

  Beste familie,
  Gecondoleerd met het overlijden van Cootje.
  Ik kende haar via een van de leeskringen van de VVAO, waar ik een tijdlang lid van was en bezocht ook, zolang het kon, haar jaarlijkse poëzieavonden in de AD kerk. Zij was enorm belezen, wijs, humoristisch, lief en geïnteresseerd in anderen.
  Ik wens jullie heel veel sterkte met dit verlies en hoop dat de mooie herinneringen aan haar jullie verdriet verzachten!
  Helmy Pennarts,
  Eindhoven

 6. Rivonne Smetsers schreef:

  Beste familie,

  Gecondoleerd met het overlijden van lieve Cootje.
  Ik als gastvrouw van groot Bijstervelt heb met veel plezier voor haar gezorgd.
  Wat een hartelijke lieve vrouw was het, fijn haar te mogen hebben leren kennen.
  Ik wens jullie heel veel sterkte.

  Met vriendelijke groet Rivonne

 7. Prof.dr. G.J. Schutte schreef:

  Mijn condoleance. Dank haar te heb mogen kennen, heb waardering voor haar persoon, haar proefschrift en de samenwerking in dat verband. GJS

 8. Joost Teeuwen schreef:

  Beste Mark en Martien,
  Van harte gecondoleerd met overlijden van jullie moeder. Jullie
  zullen haar missen. Ik wens jullie een mooi afscheid en een liefdevolle
  herinnering aan haar.
  Hartelijke groet,
  Joost Teeuwen

 9. Clara Boukema-Lengkeek schreef:

  Beste familie van Cootje,
  Nog niet zo lang geleden stuurde ik haar een brief om haar te condoleren met het overlijden van haar dierbare Piet. En nu moet ik jullie condoleren omdat Cootje begin januari overleed, zoals vermeld in de advertentie onverwachts. Ook aan haar heb ik hele fijne herinneringen, haar snelle brein en humor.
  Veel sterkte met het verwerken van dit (dubbele) verlies.
  Hartelijke groet van een oude vriendin van jullie ouders,
  Claar Boukema

 10. Anne-Marie van Heek-Volbeda schreef:

  Beste Mark en Martin,
  Aan ons illustere donderdagmorgen clubje is nu echt een einde gekomen, ons rest alleen nog herinneringen. Hele bijzondere en mooie herinneringen dat wel. Echtparen konden geen lid worden, jullie ouders waren de grote uitzondering. Daar hebben we nooit last van gehad, in tegendeel, ze konden elkaar uitstekend de baas. Pas wanneer jullie vader Cootje “schat” ging noemen moesten we oppassen, dan kwam er wat.
  Ruim 20 jaar was voor mij de donderdagmorgen heilig. Wat hebben we elkaar geïnspireerd en uitgedaagd over vele levensvragen na te denken en te discussiëren. Zoals Kees Teer het uitdrukte : “een club die je altijd al had willen hebben”.
  Jullie ouders waren bijzondere mensen en lieve vrienden. Ik condoleer jullie met het verlies. Het is in korte tijd dat jullie moeten wennen aan het idee “wees” te zijn, een vreemd en kaal gevoel. Sterkte en koester de herinnering.
  Hartelijke groet Anne-Marie en Herman van Heek
  De dienst zullen we volgen via zoom.

 11. Marian Flick schreef:

  Dag Mevrouw Kramer,
  U bent 2 jaar mijn lerares Nederlands geweest – een goede tijd. Ik wens Mark en Martien sterkte bij het verliezen van jullie moeder.

  Marian Flick

 12. Tjitte Wierdsma schreef:

  Beste Mark en Martien,

  Toen ik de advertentie van het overlijden van Cootje-Kramer- Vreugdenhil las en ook de aanduiding ”Waalre”, wist ik dat mijn oud-collega overleden was. Zij was een prettige, innemende en humoristische collega-neerlandica. Een steun. Een solide persoonlijkheid in de sectie Nederlands op het EPL. Ik kwam daar met mijn vrouw en kind in 1974 en bleef er tot 1978. Die vier jaar waren heel mooi en levendig. Daarna vertrok ik naar Friesland om leraren op te leiden en later als schoolleider verder te gaan. Ik bewaar nog steeds haar gedicht bij mijn afscheid. Persoonlijk, speels en rijk van taal.
  Van harte gecondoleerd met haar overlijden. Blijf haar naam altijd weer noemen. Daarin is zij er steeds weer bij. Ik herlees haar ”schrijfsel”, zoals zij dat noemde. Dierbaar. Bewaar zo haar spiritualiteit. Zij heeft veel leerlingen op het literaire taalspoor gezet en daarmee hun leven verrijkt. Hoe kwetsbaar is ook nu weer een dierbaar mens. Sterkte.

 13. Cees en Ineke Coumou schreef:

  aan Mark en Martien,
  toen jullie vader stierf, vond ik het moeilijk om te reageren omdat wij wisten dat jullie moeder dementerend was. Nu, niet zo lang daarna, is zij ook gestorven en zijn jullie samen de nabestaanden. Daarom jullie beiden nu gecondoleerd met het verlies van beide ouders.
  Jullie moeder was een lieve, maar ook sterke vrouw. Die herinnering kun je meenemen en koesteren.
  Wij zullen woensdag in gedachten bij jullie zijn en wensen jullie sterkte daarbij toe.
  Een hartelijke groet,
  Cees en Ineke Coumou

 14. Didy van der Ven schreef:

  Mijn tante Cootje blijft in mijn herinnering als een betrokken, intelligente en humoristische vrouw. Zij was de laatst levende van de drie kinderen van oom Maarten en tante Emmy: Hester, Cootje en Tom; zij vormden met elkaar een warm gezin dat ook een veilig thuis bood aan anderen binnen de familie.
  We gaan haar missen en ik wens met name Mark, Martien en Marietje veel sterkte met dit verlies!
  Didy (achternichtje)

 15. Kathinka van der Toorn schreef:

  Beste Mark en Martien,
  Gecondoleerd met het overlijden van jullie moeder. Het is nog zo kort na het overlijden van jullie vader. Veel sterkte met dit verlies.
  Toen ik in 1979 bij het EPL kwam werken, mijn eerste baan, was jullie moeder een van mijn coaches en steunpilaren. Wij hadden een heel gezellige sectie en we overlegden veel. De verhalen van Cootje waren altijd bijzonder inspirerend, ik heb erg goede herinneringen aan haar. Volgens mij heb jij, Martien, nog een jaar bij mij in de klas gezeten, in de onderbouw of in vier vwo, maar dat is heel lang geleden.
  Heel bijzonder was, dat toen ik mijn baan dreigde te verliezen omdat de school kleiner werd, Cootje meteen naar Theo Braaf stapte om te overleggen of dit het moment was voor haar om met school te stoppen. Ik was namelijk kostwinner, mijn man studeerde nog en Cootje vond het vreselijk als ik mijn baan zou verliezen. De werkgelegenheid was toen heel slecht voor leraren.
  Ik geloof dat ze ook wel graag aan haar proefschrift wilde werken, maar ze is zeker ook voor mij met lesgeven gestopt. Iets waarvoor ik haar altijd heel dankbaar ben gebleven.
  We hebben elkaar daarna zo nu en dan nog opgezocht en met Kerst altijd een kaartje gestuurd.
  Een jaar of wat geleden toen ik hoorde dat je moeder achteruit ging, hebben Henk de Graaf en ik nog geprobeerd haar samen een laatste bezoek te brengen. Dat is helaas niet meer gelukt.
  Inmiddels ben ik alweer ruim drie jaar met pensioen en zijn wij vooral veel aan het oppassen op onze twee kleinkinderen. Ik moet woensdag in Roosendaal zijn, dus ik kan dan helaas niet naar de kerk komen.
  Ik wens jullie komende woensdag een mooi afscheid.
  Jullie moeder was een geweldige vrouw. Jullie zullen haar vast erg missen, maar ook veel goede herinneringen hebben.

  Hartelijke groet, Kathinka van der Toorn

 16. Loes van Dalen Vreugdenhil schreef:

  Beste Mark en Martien,
  Cootje overleden, bij hoeveel vrienden en kennissen moet dat bericht hard binnengekomen zijn. Cootje overleden, als een van de laatsten ook van onze generatie in de grote familie Vreugdenhil. Wat een verlies. Maar wat ben ik dankbaar dat ik haar zo lang heb gekend.
  “Nicht” noemde ze me consequent en dat klonk, bij alle gebruikelijke ironie van haar kant, als een onderscheiding.
  Mijn eerste herinneringen aan haar dateren uit de vroege jaren veertig. Het domineesgezin – twee meisjes, één jongen – woonde toen op het eiland Walcheren. En ik, als oorlogskind, verbleef daar periodiek in een door haar vader uitgezocht boerengezin in zijn gemeente. Sindsdien deelden we onze herinneringen áán en – wat mij betreft – heimwee náár het eiland dat in 1944 verdronk in het water van Noordzee en Schelde.
  In de karige na-oorlogse jaren woonden we te ver van elkaar om elkaar regelmatig te ontmoeten. Maar het contact bleef, onderbouwd door gelijke belangstelling voor taal en literatuur; en door mijn groeiende bewondering voor haar als intelligent, hartelijk en open mens.
  We keken er allebei van op dat Walcheren ons bijna gelijktijdig aan het schrijven had gezet: haar aan een studie die resulteerde in een promotie en mij aan een boek vanuit de ‘bakkeetes’ van mijn Walcherse connecties.
  Is het toeval dat ik nog geen veertien dagen geleden op iets stuitte dat mij haar boek Eilandbewoners uit de kast deed trekken, om daarin even iets na te zien? Vervolgens herlas ik het boek van begin tot eind en in één ruk daarna nog een ander over hetzelfde onderwerp. “Even Cootje bellen”, dacht ik daarbij steeds en “Oh nee, ze is niet meer bereikbaar”.
  En nu is ze echt niet meer bereikbaar, zo kort na haar verhuizing. Hoe erg is dat voor jullie, haar zonen, die zo kort na elkaar vader én moeder verloren. Jullie beiden van harte sterkte gewenst in deze dagen en Gods nabijheid op jullie “even bellen”-momenten!
  Groeten en tot ziens,
  Loes van Dalen Vreugdenhil

 17. Reinout Wiers schreef:

  Beste Mark en Martien,

  Gecondoleerd met het overlijden van jullie moeder en onze tante Cootje. Het was een voorrecht haar en oom Piet te hebben gekend, een leuk en altijd geïnteresseerd duo, een groot gemis in de hele familie, maar waarschijnlijk het meeste voor jullie. Veel sterkte in de komende tijd.

 18. Phloep Kohnstamm schreef:

  Beste Mark en Martien, zo snel na het overlijden van vader Pieter moeten jullie nu ook afscheid nemen van Cootje. Enerzijds mooi, zij kunnen weer samen zijn, waar dan ook, anderzijds toch ook ineens het einde van een tijdperk . Jullie moeder was een goede vriendin ook van mijn overleden vrouw Sandra .Zij troffen elkaar met veel wederzijdse waardering bij de “intellectuele “ leestafel op Donderdag. Ik zal geen plaats in de kerk bezetten maar hoop de dienst online te kunnen volgen. Alle goeds en hartelijke groet, Phloep

 19. H. Jaap van den Herik en Letty Raaphorst schreef:

  Beste Mark en Martien
  en familie Vreugdenhil,
  Emotie en berusting ontmoeten elkaar in deze tekst bij het uiten van ons medeleven met het verscheiden van Cootje. Mark en Martien, bij jullie zullen stellig soortgelijke gevoelens een rol spelen.

  Tegelijkertijd heeft het iets moois dat zij, na zo lang verbonden geweest te zijn met Piet, hem zo snel is gevolgd. Voor jullie moet dat ook een troostrijke gedachte zijn. Zij zullen echter wel gemist worden, want het was altijd inspirerend om in hun gezelschap te zijn. Wij dragen onze herinneringen aan de ontmoetingen met hen met ons mee.

  Cootje was altijd heel erg verbonden met Piet, en volgde daarnaast ook een eigen pad. Wij denken bijvoorbeeld aan haar promotie. Cootje wist orde te scheppen waar Piet eerder de voorkeur gaf aan vrolijke chaos. Zo vormden zij samen een geweldig mooie symbiose. Gelukkig begreep Piet de rol van Cootje heel goed, want zonder haar was Gezelschap ’82 (nu veertig jaar geleden) niet zo’n groot succes geworden.

  Voor menigeen, Mark en Martien incluis, waren Piet en Cootje de motor van hun ontwikkeling. Zij gaven veel en de genegenheid kwam dan terug op een natuurlijke manier. Toen Jaap afgelopen jaar Eddy de Haan tegenkwam ( ja, de zoon van Piet’s collega en vriend Eddy de Haan) en wij over Piet en Cootje spraken, verbeterde “kleine” Eddy mij direct: “je bedoelt Oom Piet en Tante Cootje”. Het was geen terechtwijzing maar een vanzelfsprekende herinnering aan twee mensen en wat zij voor hem hadden betekend.

  Beste Mark en Martien, wij wensen jullie heel veel sterkte met het verwerken van het verlies van twee ouders binnen zo’n korte tijd en in het bijzonder met het definitieve afscheid van Cootje aanstaande woensdag.

  Met gevoelens van sympathie,
  Jaap van den Herik en Letty Raaphorst
  Pijnacker, 16 januari 2022

 20. therese vries schreef:

  Nieuwkerk 13 januari 2022

  Beste Mark en Martien,

  Tijdens een van de telefoongesprekken met jullie vader vroeg ik hoe het met hen beiden was. ‘ik zorg voor Cootje en Cootje zorgt voor mij’, was zijn antwoord. Ik telefoneerde altijd even om te horen of het uitkwam als ik bij hen langs wilde komen. De zorg van jullie vader ging over zijn dood heen, zo voelt het voor mij nu Cootje hem achterna is gegaan.
  Ondanks jullie goede zorgen en de zorg in Groot Bijstervelt, mogen we er vrede mee hebben. Ik zal ze heel erg missen.
  15 december jl. was ik bij haar en bij het zien van de foto van Piet die ik uit de vensterbank haalde, kwam er een brede glimlach op haar gezicht. Alsof ze verlangde hem snel achterna te willen gaan.
  Aan jullie ouders bewaar ik dierbare herinneringen. Was de tuin het startpunt, ergens jaren tachtig, het werd een vriendschap tot de dood.
  Ik mocht mee naar Amsterdam toen Cootje promoveerde. Een prestatie op die leeftijd. Genoten heb ik van de kook en bak kunst van jullie moeder in vroeger jaren. Ik heb nog recepten van haar. De gesprekken over boeken en de leesclubs die zij leidde. Ik heb nog vragen die zij,( en nu ik), gebruikte bij het lezen van boeken en menig boek mocht ik van haar lenen. De avonden theater met de maaltijd vooraf die ik voor de verandering kookte en meenam waarbij jullie vader altijd een heerlijke wijn schonk. Aan gesprekstof geen gebrek. Nooit kwam er een onvertogen woord over haar lippen en nooit een klacht.
  Met warmte sprak ze over jullie en hoe dapper jullie je leven leidde. Dankbaar voor jullie hulp toen het minder ging met hun gezondheid.
  Jullie ouders waren belangstellend, intelligent, integer, bleven mensen die met de tijd meegroeiden. Ouders en voor mij vrienden om met liefde te blijven herinneren.
  Ik wens jullie veel sterkte.
  Thérèse de Vries
  Nieuwkerk 15
  2382 Poppel gemeente Ravels
  Belgie.

 21. Frans en marijke Greidanus schreef:

  Beste Martien en Mark, gecondoleerd met het overlijden van jullie moeder, zo snel na het overlijden van jullie vader. We herinneren ons jullie moeder vooral van G82. Ze was een inspirerende en lieve vrouw, altijd hartelijk en belangstellend. Heel veel sterkte met dit grote verlies. Hartelijke groet, Frans en Marijke Greidanus

 22. Jacqueline Hagenaars-Heemskerk schreef:

  Mark en Martien,
  Ik kende Cootje van de VVAO.
  Tot enige tijd vóór ik verhuisde van Eersel naar Den Haag ontmoette ik haar vaak.
  Wij hadden iets gemeenschappelijks:
  onze Zeeuwse wortels en onze interesse voor literatuur en geschiedenis en
  deelname aan een leeskring.
  Ik heb Cootje altijd zeer sympathiek,
  zeer integer gevonden en heel wijs!
  En wat was zij belezen !
  Het was een genot aanwezig
  te mogen zijn bij de door haar georganiseerde poëzie- bijeenkomsten.
  Cootje laat bij mij alleen maar goede herinneringen na.
  Jacqueline

 23. Pieter Wijnmaalen schreef:

  Beste Mark en Martien,

  Van harte gecondoleerd met jullie moeder. Ik heb goede herinneringen aan de altijd vrolijke en luidruchtige bijeenkomsten van onze ouders. Wat een mooie vriendschap was dat. Ze zijn weer herenigd in alle gezelligheid zonder twijfel. Laten we er daar maar 1 op nemen. Een generatie is er niet meer. Sterkte, Pieter

 24. Henk de Graaf schreef:

  Beste Mark en Martien,
  Hierbij wil ik jullie condoleren met het overlijkden van jullie moeder.
  Op twee manieren herinner ik mij Cootje.
  Ten eerste als docent Nederlands op het EPL waar ik als scheikunde docent werkte. Zij was de wijze moeder van de sectie. Toen er voor een jonge collega geen uren meer waren gaf zij haar baan op. Die collega is haar altijd dankbaar geweest
  Ten tweede als trouw bezoeker van de diensten in de AD kerk. Vaak zaten wij naast elkaar en dan was er steeds een korte uitwisseling van wel en wee. Een gekruide opmerking van Piet hoorde daar vaak bij.
  Sterkte met het verwerken van het verlies van vader en moeder zo kort na elkaar.
  Koester de mooie herinneringen.
  Henk de Graaf

 25. Myrthe Wijnmaalen schreef:

  Rust zacht lieve tante Cootje, oom Piet wacht op u. Ik heb vele mooie herinneringen aan u en oom Piet in het huis van mijn ouders, Hans en Atie, in Zuid-Frankrijk. Het was altijd meteen gezellig ‘s morgens aan de ontbijttafel al! Sterkte Mark en Martine met dit verlies. Liefs, Myrthe Wijnmaalen

 26. Willemijn Schuuring-Estie schreef:

  Cootje heb ik leren kennen toen ze in de vijftiger jaren “in kost was” bij de familie Boele in Amstelveen. Mijn verloofde, Casper kreeg haar kamer toen Cootje vertrok. We hebben er samen nog gewoond nadat we trouwden. Toen we, na in veel andere plaatsen gewoond te hebben, in Waalre kwamen wonen werd het contact weer opgenomen. Rembrandtlaan, Willem Marislaan. Via de Agnus Deikerk waren er veel ontmoetingen. Toen Cootje ziek werd ben ik vaak even binnen gelopen of tikte ik even op het raam om Piet en Cootje te groeten. De poëzie- avonden die ze verzorgde in de ADkerk waren heel bijzonder. Zo maar enkele herinneringen. Allebei laten ze en lege lek achter.
  Jullie sterkte toegewenst in deze dagen.
  Met groeten, Willemjn Schuuring

Teken dit condoleanceregister

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.