Uitvaartkosten

Wat kost een uitvaart?

Het is voor veel mensen die te maken krijgen met een overlijden een belangrijke vraag: wat kost een uitvaart? Wat kost een begrafenis en is dat duurder dan een crematie, wat kost de afscheidsceremonie en met welke kosten moeten we als naasten nog meer rekening houden? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. De kosten voor een (natuur)begrafenis of crematie en een afscheidsceremonie kunnen namelijk erg verschillen en zijn afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden. Kies je voor een kleine, intieme uitvaart of ga je voor een groots afscheid? Keuzes hierin zijn volledig gerelateerd aan de wensen van de overledene en de nabestaanden.

Gemiddelde crematie- of (natuur)begrafeniskosten

Hoewel het dus lastig is om hier een vast en eenduidig antwoord op te geven, kunnen we bij Hommage Uitvaarten wel een gemiddeld bedrag noemen: € 7500,- (exclusief grafrechten). Om je een beter beeld te geven van de kosten voor een begrafenis, crematie of natuurbegrafenis, hebben we voor elke vorm van lijkbezorging een voorbeeldofferte gemaakt. Die vind je onderaan deze pagina.

Hoe zijn de kosten van een uitvaart opgebouwd?

  • Basistarief: dit is voor de organisatie van de gehele uitvaart en dat behelst bij onze uitgebreide dienstverlening al snel 30-40 uur
  • Zorg voor overledene: kist of lijkwade, verzorging overledene, opbaring (koeling, lichte balseming of BioSac200), thuis of in een rouwcentrum.
  • Rouwvervoer: overbrenging naar eventueel een rouwcentrum en staatsievervoer op de dag van de uitvaart, volgauto’s.
  • Bekendmaking: rouwdrukwerk, bidprentjes, gedachteniskaartjes, advertenties, liturgieën, programmaboekjes.
  • Crematie- of begrafeniskosten: huur aula, kerk of andere locatie, kosten voor crematorium of begraafplaats.
  • Aankleding: muziek, bloemen, spreker, dragers, assistenten, fotograaf, videograaf, DVD-opname, live-stream
  • Catering: consumpties voor de genodigden.

Een uitvaart voor elk budget

Bij Hommage Uitvaarten zijn we transparant over alle te verwachten kosten. We maken zo snel mogelijk de begroting op, zodat je weet waar je aan toe bent. Daarnaast hebben we geen enkel financieel belang bij de keuzes die je maakt voor een uitvaart. Welk budget er dus ook beschikbaar is, we vinden altijd creatieve manieren om een prachtige, persoonlijke uitvaart te organiseren. Een uitvaart die écht bij de overleden dierbare past. Samen kijken we naar wat mogelijk is.

Wil je een afspraak met ons maken? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie?

Heb je vragen over een van onze diensten? Of wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact op

Andere vragen

Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.

 

Lees meer

De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023

 

Lees meer

In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.

Lees meer