Het gros van de uitvaartkosten mag in aftrek worden gebracht op de nalatenschap.

Zijn uitvaartkosten fiscaal aftrekbaar?

Zijn uitvaartkosten fiscaal aftrekbaar?

Het antwoord van deze vraag hangt ervan af vanuit welk oogpunt die vraag wordt gesteld.

Voor de Inkomstenbelasting: Nee, niet aftrekbaar

Voor de erfbelasting: Ja, het gros van de kosten mag in aftrek worden gebracht op de nalatenschap.

In uw aangifte erfbelasting mag u normale kosten voor bijvoorbeeld een begrafenis of crematie aftrekken.

Welke kosten horen hierbij?

  • Urn of kist, graf of andere rustplaats, grafsteen en plaatsen grafsteen, eventueel verwijderen en terugplaatsen grafsteen in geval van een bijzetting.
  • De huur van de locatie voor de afscheidsceremonie, dit kan van alles zijn, hoeft niet perse de aula van bijvoorbeeld een crematorium te zijn.
  • De herdenkingsceremonie of kerkdienst (huur en kosten sprekers) tot 1 jaar na het overlijden
  • De kleding voor en verzorging van de overledene, tevens het vervoer van de overledene naar de plaats van opbaring/verblijf tot aan het afscheid
  • De kosten van een thuisopbaring
  • Het rouwdrukwerk inclusief verzendkosten, gedachteniskaartjes, rouwadvertenties, condoleanceregister
  • Bloemen ter aankleding van het afscheid
  • De consumpties voor de gasten bij het samenzijn na de ceremonie

Als er een uitvaartverzekering is moet het bedrag dat de verzekeraar uitkeert afgetrokken worden van de kosten/de factuur van de uitvaart.

Dekt een uitvaartverzekering (een deel van) de kosten? Verminder de uitvaartkosten dan met het bedrag dat de verzekeringsmaatschappij heeft uitgekeerd. Betaalt de verzekeringsmaatschappij meer dan de daadwerkelijke kosten voor de begrafenis of crematie? Dan moet u dat extra bedrag opgeven in uw aangifte erfbelasting.

Heeft u na het lezen hiervan nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen u graag verder.

 

 

De wirwar betreffende de uitvaartkosten

Een uitvaart kost doorgaans veel geld. Dat is voor sommige mensen moeilijk te betalen, zeker als de overledene geen kapitaal nalaat waaruit deze kosten betaald kunnen worden.

Afgezien van het feit dat wij van Hommage Uitvaarten altijd meedenken in de kosten, altijd proberen om geld uit te sparen waar mogelijk en ook met een klein budget een prachtig afscheid kunnen organiseren, helpen we u graag bij de afwikkeling van de financiële afhandeling.

Meer informatie over de financiële afwikkeling van de uitvaartkosten?

Veelgestelde vragen

Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.

 

Lees meer

De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023

 

Lees meer

In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.

Lees meer