Sommigen denken er regelmatig over na, terwijl anderen het onderwerp het liefst vermijden: je eigen uitvaart. Dat je er wellicht liever niet over nadenkt, is in eerste instantie niet heel
vreemd. Misschien word je er verdrietig van of vind je het een enge gedachte. Toch is het helemaal niet verkeerd om je uitvaart bij leven te regelen, sterker nog, het is eigenlijk heel
erg mooi. Voor jouw nabestaanden kan het heel overweldigend zijn om veel emotioneel geladen keuzes te moeten maken. Op deze pagina vertellen we je graag waarom het dus wenselijk is om de uitvaart vooraf zelf te regelen.
Een vooraanstaande reden om je uitvaart te regelen bij leven, is omdat je het afscheid precies in kunt vullen zoals jij dat graag wilt. Je kunt keuzes maken over allerlei aspecten van de uitvaart, van de foto’s die worden vertoond tot de muziek die wordt gedraaid. Ook keuzes over bijvoorbeeld de aankleding van de zaal en je kist liggen volledig in jouw handen. En wat dacht je van wensen die je hebt voor de mensen die afscheid van je komen nemen? Misschien vind je het wel een prachtig idee als je naasten in het wit gekleed komen, of lijkt het je mooi dat ze allemaal je lievelingsbloem meenemen. Hier heb je allemaal invloed op als je besluit om je uitvaart vooraf te regelen. Neem contact met ons op voor een mooi afscheid.
In aansluiting op de vorige reden: het geeft nabestaanden veel rust als ze weten dat het afscheid precies verloopt zoals jij dat had gewild. Ze hoeven zich niet bij elke keuze af te vragen wat jij ervan zou vinden. Misschien heb je weleens besproken of een geliefde zou kiezen voor een begrafenis of crematie.
Uitvaartwensen vastleggen helpt nabestaanden dan ook in hun rouwverwerking. Ze willen vaak maar één ding: dat het een prachtig, persoonlijk afscheid wordt dat past bij hun overleden dierbare, waarvan ze zeker weten dat hun geliefde het mooi had gevonden.
Als je je uitvaart vooraf wilt regelen, neem je gewoon contact met ons op. We komen dan een of meerdere keren bij je langs en zullen de uitvaartwensen vastleggen. Soms veranderen wensen in de loop van de tijd; dat is geen enkel probleem. We verzamelen alle ideeën en betrekken daar ook de naasten bij. Na het overlijden stemmen we de wensen altijd nog met de nabestaanden af. We zullen daarbij altijd zo veel mogelijk de belangen van de overledene behartigen.
Goed om te weten: wij hebben geen enkel financieel belang bij de keuzes die jij maakt. We kunnen een begroting opstellen, zodat jij en je naasten precies weten waar jullie aan toe zijn. Zowel bij kleinere als grotere budgetten bedenken we creatieve manieren om het afscheid op een bijzondere, persoonlijke manier in te vullen. Je komt bij ons in ieder geval nooit voor financiële verrassingen te staan!
In een wilsverklaring, ook wel uitvaartcodicil genoemd, kun je medische wensen vastleggen. Mocht het zo zijn dat je op een bepaald moment geen medische beslissingen meer kunt nemen, dan is dit toch op voorhand vastgelegd. Je kunt dit zelf doen door een brief op te stellen en deze te ondertekenen met naam en handtekening. De arts weet hierdoor exact hoe te handelen.
Voorbeelden om vast te leggen in een wilsverklaring zijn:
In een wilsbeschikking kun je specifieke uitvaartwensen vastleggen, alle instructies en voorkeuren die betrekking hebben op de uitvaart.
Voorbeelden om vast te leggen in een wilsbeschikking zijn:
Bij het regelen van een uitvaart bij leven kun je hier dus aan denken. Het zal voor jezelf en de nabestaanden enorm veel stress en onzekerheid wegnemen. Zowel de wilsverklaring als de wilsbeschikking vormen een essentieel onderdeel van het plannen of regelen van een uitvaart bij leven.
Bij Hommage Uitvaarten vinden we het altijd erg bijzonder en mooi als we een uitvaart vooraf mogen regelen. We vinden het een prachtig idee dat iemand bij leven kan bepalen hoe zijn of haar afscheid eruit komt te zien. Wil je je uitvaart ook bij leven regelen en mogen wij je daarbij helpen? Neem dan contact met ons op. We maken dan graag een eerste afspraak met je. We helpen je ook om dit lastige thema op een vriendelijke, behapbare manier te bespreken met elkaar. Dit zijn – uit onze ervaring – altijd mooie, waardevolle en zelfs gezellige gesprekken. We halen de “angel” uit de situatie. Het naderende sterven, het is vaak als een olifant in de kamer. Hij is groots aanwezig, maar mensen durven hem vaak niet te benoemen, aan te spreken. Wij helpen daar graag bij, op een luchtige manier. En dat geeft rust. Dat horen we altijd terug. “Wat fijn dat jullie er waren, wat een rust heeft dat gegeven.” Gun jezelf deze ervaring, en bel ons. Wij zijn er voor jullie met al onze tijd en aandacht.
Voor het (misschien wel) naderende afscheid hebben we ook nog iets heel bijzonders ontwikkeld dat echt een verrassing is voor uw nabestaanden, iets onvergetelijks. Graag vertellen we daar meer over.
Er is een groot aantal zaken die je zelf vooraf kunt regelen. Natuurlijk kunnen wij op bijna elk gebied de zorg dragen. De hoofdzaken om zelf je uitvaart te regelen, kun je hier lezen.
Bovenstaande informatie biedt een leidraad zodat je zelf je uitvaart kunt regelen en daarbij aan de belangrijkste onderwerpen denkt. Na de uitvaart is het aan de nabestaanden om nog een aantal zaken af te ronden. Voor een compleet overzicht van wat te doen bij overlijden, bekijk je deze uitgebreide checklist bij overlijden zodat je niets vergeet.
Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.
Lees meer
De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023
Lees meer
In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.
Lees meer