Mijn belangrijke kleinood: Barbamama

Barbamama

Mijn mama en mijn dochter en ik waren aan de Belgische kust, mijn dochter Femke was toen een jaar of 7 was kreeg een “paar centjes” om in een speelgoedwinkel iets te kopen voor zichzelf. Driekwartier later was ze geslaagd: ze had Barbamama gekocht en gaf die aan mij. Om de nek van Barbamama hing een kaartje waar ze, net lerende om te schrijven, iets liefs op had geschreven. Barbamama is mijn meest dierbare bezit. Mocht ik komen te overlijden dan wil ik dat Barbamama met mij mee gaat naar mijn hiernamaalse bestemming.

Dat heb ik beschreven in een document, waar ik al mijn wensen heb opgesomd aangaande mijn eigen afscheid. En ook al ben ik nog – relatief – jong en gezond, het geeft me rust dat dit document er is. Mijn dochter zal nooit een spoorzoeker hoeven zijn en urenlang moeten piekeren over wat ik gewild zou hebben.

En ze zal ook nooit onder hoge tijdsdruk belangrijke keuzes hoeven te maken waar ze misschien later spijt van heeft.

In mijn werk kom ik geregeld tegen dat mensen het thema “overlijden” en “afscheid” gemeden hebben bij leven. En als een overlijden zich dan – soms heel onverwachts – aandient, is het voor nabestaanden een raadsel wat diegene gewild zou hebben. Zelfs de voorkeur voor cremeren of begraven is vaak onbekend. Nabestaanden moeten dan keuzes maken die ze later niet meer terug kunnen draaien en zijn uren, dagen aan het zoeken naar adressen, muziekstukken, foto’s, accessoires en hopen ergens sporen te vinden die hun dierbare heeft achtergelaten t.a.v. zijn of haar wensen.

En dan nog maar te zwijgen over de zoektocht naar een geschikte locatie, steeds meer mensen willen hun afscheid elders houden dan in een crematorium of in de kerk. Maar waar dan wèl? Veel locatie’s zijn niet gewend om uitvaarten te herbergen. Soms moet een locatie behoorlijk aangepast worden, en dat is veelal geen “huup huup Barbatruc”.

Het is dan een kwestie van snel schakelen door alle partijen, want alles moet passen, het ontwerp van de rouwkaart moet spoedig naar de drukker en op dat drukwerk moet alle informatie staan. Dus snelheid is geboden. Veel partijen zijn niet gewend aan dit hoge tempo. Dus is het heel fijn als van tevoren al overlegd is over de mogelijkheden, de prijzen, het aantal personen, de aankleding enzovoorts. Dan ligt er, als het moment daar is, een draaiboek in de kast dat precies opgevolgd kan worden. Mijn dochter Femke kent mijn wensen, als ik er niet meer ben dan weet zij waar zij het document te vinden waarin alles staat beschreven. Zo handig voor haar!

Maak een draaiboek, zodat jouw afscheid precies zo vormgegeven kan worden zoals jij dat wilde. Geloof me, de mensen die jij achterlaat putten er enorm veel steun uit als het precies gaat zoals jij dat wilde. Dus: praat daarover! En zet het op papier! Want ook jij hebt vast ideeën daarover, en heb je vast ook iets dat zò waardevol voor jou is als Barbamama voor mij.

Wil je mijn hulp daarbij? Dan ben ik er voor jou. En kom ik bij je langs.

Daarnaast heb ik hele handige boekjes laten drukken waarin je al je wensen in kunt vullen. Wil je er een? Laat me dat weten, dan zorg ik daarvoor!

Lieve groet, Stefani

4 reacties op “Mijn belangrijke kleinood: Barbamama”

 1. Hetkenbaar! Mijn moeder heeft vorig jaar haar draaiboek aan mijn zus en mij gegeven. Van muziek tot adressen…terwijl ze kerngezond is op haar 70ste. Ik werd er emotioneel van maar ik weet ook dat als haar tijd is gekomen dan ben ik dankbaar dat ze het gedaan heeft zoals zij haar afscheid ziet. En het past volledig bij haar om het tot in de puntjes geregeld te hebben. Ik wil er nog niet aan denken maar het was ook leerzaam om er open over te praten. Dankbaar!

  1. Stefani de Bie

   Hallo Marie-Jose, dankjewel voor je mooie reactie! Ik kan me voorstellen dat dat emotioneel was, maar wel heel erg goed van jouw moeder dat ze dat heeft gedaan. En je zult zien, dat je het later (en hopelijk duurt dat nog heel lang) als heel mooi gaat ervaren dat alles precies zo gaat zoals jullie moeder gewild zou hebben.

 2. Hallo Marieke, dankjewel voor je lieve reactie! Natuurlijk mag jij ook zo’n boekje hebben. Als je me even jouw adres doorgeeft (kan per mail of app), dan zorg ik ervoor dat je een exemplaar van me krijgt! Liefs, Stefani

 3. Hey Stefani, wat ben je goed bezig!!
  Ik volg je op de voet.
  En ja, ik heb ook bijzondere wensen, dus zou graag zo’n speciaal boekje van je willen, kan dat?

  Ga zo door met al het goeds waar he mee bezig bent!
  Liefs Marieke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.