Kippenvel

De voordeur staat al open, ik ga naar binnen en word verwelkomd door de zonen van meneer, alle drie in een schitterend pak. De hele week had ik hen in vrijetijdskleding meegemaakt, wat vond ik het apart om hen ineens zo te zien. Ik merk op dat ik <<kippenvel>> krijg van deze aanblik, heel apart. Ook hun moeder en hun vriendinnen zien eruit om door een ringetje te halen.

De rouwauto arriveert, ik ga naar buiten om hem op te vangen. Het gezin woont aan een hofje, ik zie nu dat alle buren de vlag halfstok hebben gehangen. <<kippenvel>>

De familie komt naar buiten, ik vraag de rouwchauffeuse om de achterklep open te maken en de kist met de overleden echtgenoot en vader een stukje uit de auto te halen zodat de familie goed de gekozen kist met de bloemen erop kunnen zien. Het betreft geen bloemstuk maar een kunstwerk, wat een prachtig geheel. Mevrouw gaat dichtbij staan en geeft een aai over de kist. <<kippenvel>>

Ineens valt me op dat een van de schoondochters in verwachting is, haar strakke jurk laat dat duidelijk zien waar grote truien het de afgelopen week nog goed hadden verhuld. Ik feliciteer haar zachtjes. Ze vertelt me dat haar schoonvader (de overledene) de enige is die weet of zij een zoon of dochter krijgt. Wat ongelooflijk bijzonder! <<kippenvel>> <<tot op mijn tenen>>

Ik vraag haar of ik er tijdens het afscheid iets over mag vertellen, of ze dit aan haar man wil vragen of dat ok is als ik dat doe. Zij gaat naar hem toe en vraagt dat. Ik leg hem uit dat ik dit heel erg bijzonder vind en dat ik het zo mooi zou vinden om er iets over te zeggen. De tranen springen in zijn ogen en hij zegt met trillende stem: “Ja, vertel dat maar, het is ook heel bijzonder!” En weer krijg ik <<kippenvel>>.

Ik laat het formeren van de stoet aan de rouwchauffeuse over en haast me in mijn auto naar de uitvaartlocatie om hen daar op te vangen. In de auto bedenk ik mij: wat ben ik ongelooflijk blij en dankbaar dat ik werk mag doen dat mij zo erg raakt.

3 reacties op “Kippenvel”

  1. Stefani, wat een mooi geschreven stuk. Nóg zo’n mooie herinnering aan die bijzondere dag die ons altijd bij zal blijven. Bedankt voor alles wat je voor ons gedaan hebt!

  2. Nelly Bakens Rijven

    Op een presentatie van begrafenisondernemers heb ik Stefani ontmoet. Een groot contrast met de standaard ondernemingen. Toen ik dus moest kiezen is het Stefani geworden. Ze heeft het geweldig gedaan. Al snel had ze in de gaten hoe het zou gaan lopen en liet ons onze gang gaan. Maar ze was steeds op de achtergrond aanwezig. Zij vulde de voor ons onbekende zaken in.
    Ze had fijne voorstellen om de dienst zo aangenaam mogelijk te maken. Ook tijdens de ceremonie heeft ze de verschillende onderdelen prettig aan elkaar gepraat. Een kennis die ze ongemerkt bij ons in huis tijdens de besprekingen heeft opgepikt.
    Het is triest als je iemand moet begraven, maar we hebben met vieren een bijzondere week gehad waarin Stefani haar rol mooi heeft vervuld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.