Je dierbare is overleden. Allerlei emoties razen door je heen: verdriet, ongeloof, liefde, woede, onbegrip, heimwee… Het voelt overweldigend. Toch schiet je ook vrijwel direct in de regelmodus. Wat moet er allemaal gebeuren? Uiteraard wil je je overleden dierbare een fantastisch afscheid bezorgen, een afscheid dat helemaal bij hem of haar past, je denkt al na over liedjes en wat je wilt gaan zeggen, maar dat hoeft nu nog niet! Voordat je aan dit soort gedachten “begint”, is het belangrijk dat je het overlijden gaat melden bij de arts. Pas als de arts het sterfgeval heeft vastgesteld, kun je de volgende stappen gaan zetten. Hoe werkt dat precies, een overlijden melden? We leggen het hier stap voor stap uit:
Wat allereerst belangrijk is om te beseffen, is dat er géén reden is om overhaast te handelen. Gun jezelf eerst de tijd en ruimte om je verdriet toe te laten en afscheid te nemen van je dierbare geliefde. Het is namelijk niet niks waar je mee te maken krijgt. Ga bij je overleden geliefde zitten, neem momenten om familie en vrienden op de hoogte te brengen en praat erover met je naasten. Luister vooral naar je behoeften; niks is fout. Doe wat op dat moment goed voelt. Pas als je aan jezelf merkt dat je zover bent, neem je contact op met de dienstdoende arts. Als er sprake is van een overlijden in een ziekenhuis of verpleeghuis, dan hoef je de arts niet te bellen. Dat doet het personeel van het ziekenhuis of verpleeghuis voor je. Als je helemaal alleen bent, en je weet nu niet wie te bellen, dan bel je ons. Wij zijn er voor je.
Zodra je contact hebt opgenomen met de arts, komt hij of zij langs om het sterfgeval vast te stellen. Dat gebeurt met een verklaring van overlijden. Die verklaring bestaat uit een A- en een B-verklaring. De A-verklaring is het eerste deel. Hierop staat aangegeven wie de overledene is en op welke datum de persoon is overleden. Twijfelt de arts of de persoon een natuurlijke dood is gestorven? Is het bijvoorbeeld zo dat de persoon is overleden door een ongeluk, zelfdoding of euthanasie? Dan wordt de gemeentelijke schouwarts erbij betrokken. Die velt uiteindelijk het oordeel. Is dit te verwarrend voor je? Dat begrijpen wij. Bel ons, en wij loodsen je erdoorheen.
De B-verklaring is het tweede deel van de verklaring van overlijden. Dit deel van de verklaring komt terecht bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS verzamelt de gegevens, zodat kan worden bijgehouden hoe vaak een bepaalde doodsoorzaak voorkomt. Er kan bijvoorbeeld precies worden bijgehouden hoeveel Nederlanders er in een bepaald jaar op een natuurlijke en op een niet-natuurlijke wijze zijn overleden. Maar bijvoorbeeld ook wordt er bijgehouden hoeveel mensen er aan een bepaalde aandoening zijn overleden in welke woonplaats op welke leeftijd.
Zodra de A- en B-verklaring is opgesteld, moet de gemeente officieel op de hoogte worden gebracht van het overlijden. Je hebt de verklaring van overlijden nodig om de aangifte van overlijden bij de gemeente te kunnen doen. De aangifte van overlijden gebeurt in de gemeente waar de persoon is overleden. Je kunt de aangifte zelf doen, maar uiteraard kunnen wij dit ook voor je doen. Nadat de arts de verklaring van overlijden heeft opgesteld en vrijgegeven, kun je namelijk al contact opnemen met ons. Bij Hommage Uitvaarten helpen we je graag met de aangifte van overlijden bij de gemeente. Èn al het andere dat nu op je afkomt.
De gemeente geeft vervolgens een akte van overlijden uit. Daarnaast krijg je een verlof tot begraven of verlof tot cremeren. Als je in bezit bent van de akte van overlijden en het verlof, dan mag de overledene begraven of gecremeerd worden. Dat mag vanaf 36 uur (1,5 dag) na het overlijden en uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden. Dat is, als er sprake is van feestdagen, een telsom die we graag voor je maken. Zo kan, als kerst in een weekend valt, de uiterste dag van het afscheid op de 12e dag na overlijden zijn.
Nadat het sterfgeval is gemeld en de verklaring van overlijden is ontvangen vanuit de arts, kan de uitvaart georganiseerd worden. Bij Hommage Uitvaarten staan we vanaf moment één graag voor jou en je naasten klaar. Je kunt ons op elk moment van de dag en nacht bereiken. We komen vervolgens op de afgesproken tijd naar je toe voor de eerste afspraak. Rust en ruimte staat bij ons centraal; het is niet nodig om tijdsdruk te voelen. We komen we meerdere keren langs, meestal elke dag een keer. Wij zijn er voor jou en je familie in deze moeilijke tijd.
Mocht je je tijd graag willen nemen om aandacht te besteden aan dit proces van “het eerste uur”, zorg ervoor dat jouw dierbare niet onder een dikke deken ligt. Een dekbedhoes volstaat. Het is, hoe vervelend dit ook klinkt, belangrijk dat hij of zij haar lichaamswarmte kwijt kan raken. Leg hem of haar onder een dun laken, dat is goed voor de persoon die jij nu moet missen. Waarom dat is, dat leggen we je rustig uit als we elkaar zien.